Skarpare syn efter ögonlaser

Att operera ögonen, för att slippa glasögon och linser, blir allt mer populärt. Visst kostar operationen en del, men det gör glasögon och linser också. Om du är en sådan som byter solglasögon ofta kommer du att ha sparat in investeringen snabbare, eftersom du inte behöver köpa slipade brillor. Det är dock viktigt att ha rimliga förväntningar på operationens resultat.

För personer under 45 som vill korrigera synen genom operation är ögonlaser det vanligaste valet. De tekniker som används heter inLASIK och LASEK. Här kan du läsa mer om ögonlaser. För det mesta tar en ögonoperation kort tid. Om operationen görs på förmiddagen kan patienten lämna kliniken på eftermiddagen, och ha full syn på kvällen. 

LASIK

Är ögonlaser farligt?

Den som googlar ögonlaser kommer att hitta artiklar som påtalar riskerna med operationen. Dessa artiklar är dock flera år gamla. Tekniken utvecklas hela tiden, och idag är det få kliniker vars patienter upplever besvär eller komplikationer efter operationen. 

Allra minst komplikationer drabbar de som opererats med LASIK, skriver Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Rehabiliteringstiden för denna operationsmetod är också kortast. 

Hur bra blir resultatet?

De flesta som genomgår en ögonoperation med laser behöver inte använda glasögon eller linser efter det. Men hur bra resultat blir beror till stor del på hur mycket synfel patienten hade före ingreppet. 

  • Av de som har låg eller måttlig närsynthet, och genomgår en LASIK-operation, får 81-89 procent en synskärpa på 1.0 eller bättre. 
  • Av de som har höggradig närsynthet (-6.0 eller mer) och genomgår en LASIK-operation får 45 procent en synskärpa på 1.0 eller bättre.

Fakta om ögonlaser

Varje år görs mellan 6000 och 7000 ögonoperationer mer laser i Sverige. Störst på marknaden är Memira, som har 23 kliniker utspridda i landet. Det finns dock många andra aktörer, både stora och små, som har en eller två kliniker.