Det är bara två saker man inte kommer undan i livet: döden och Skatteverket. Så brukar det heta, framför allt i USA. Jag skulle nästan vilja lägga till två till: att välja elbolag, och att ta hand om ett dödsbo. Det förstnämnda kommer jag kanske att avhandla i ett annat inlägg, nån annan gång. Men idag ska det handla om det sistnämnda, nämligen om att ta hand om ett dödsbo på bästa sätt.

Att rensa, tömma och städa ett dödsbo, när en kär anhörig har gått bort, är en emotionellt krävande process. Det kan därför kännas lockande att anlita en firma som tömmer dödsbon, ge dem nyckeln till den avlidnes bostad, och betrakta problemet som ur världen. Men det är att göra ett misstag. Det är inget fel i att ta hjälp med städningen och tömningen, men en del av rensningen bör du faktiskt göra själv.
Skälet till detta är inte i första hand privatekonomiskt. Visst kan du hitta antikviteter eller annat som går att sälja till god förtjänst. Men det främsta skälet är snarare emotionellt, genom att gå igenom åtminstone en del av sakerna kan du få closure, som de säger i USA.
En bok om att ta hand om ett dödsbo
Eftersom de flesta av oss någon gång kommer att ta hand om ett dödsbo är det lite konstigt att det inte skrivits många böcker om det. Men en bok finns det i alla fall, och den har uppmärksammats såväl i Göteborg som i Finland. Susanne Lj Westergren, medicinjournalist och författare, har skrivit boken Konsten att ta hand om ett dödsbo. Där skriver hon, bl.a., just att det är en viktig del av sorgearbetet att faktiskt sätta sig ned med den avlidnas saker.
Boken är dock först och främst en praktisk guide kring vad man ska tänka på, skriver Expressen.