Är det dags för en fondvägg?

En fondvägg är en enkel vägg som dekoreras på ett sätt som skiljer sig från resten av väggarna i rummet. Det kan till exempel röra sig om en helt annan färg. Men det finns kreativa lösningar som är lite roligare än enkel målning. Vad sägs om att mura upp vackert kakel över en hel vägg?

Fondväggen går aldrig ur tiden

Vi ser fortsatt ett stort intresse för fondväggen. Den går aldrig ur tiden och det kan bero på att den här typen av inredning ger så fin variation. Det går att skapa en fondvägg som skiljer sig men som inte är konstig. 

Med olika material får du en känsla av natur, stilistiskt, fantasifullt eller kanske bara rogivande. Det går att inreda med plankor, med klinkers, med olika typer av färg och även med foton.

Fondvägg

Fototapeten är enkel att inreda med

Istället för att fundera på hur du ska montera upp en massa tegel på en vägg i vardagsrummet kan du välja en fototapet som har precis samma motiv. Foton ger oss synvillor. En fototapet kan få det att verka som att ditt vardagsrum mynnar ut i djungeln.

När du vill inreda med en fondvägg är fototapet ett mycket bra val. Den kräver sällan någon hjälp av professionell hantverkare. Du kan själv förbereda väggen och tapetsera. Om du tröttnar på motivet är det enkelt att byta för fototapeter kostar inte särskilt mycket.

Vilket motiv ska du ha på fondväggen?

Oavsett om du tänker skapa en fondvägg med plankor eller med fototapet bör du fundera några vändor på motivet. För att välja rätt kan du tänka på syftet med väggens dekoration. Om den ska ha en avslappnande effekt är naturliga motiv ett bra val. Om du tvärtom vill att väggen ska ge energi och få folk att tänka till kanske du vill ha något som känns ovanligt. 

Läs mer om hur du skapar en fondvägg

Tänk också på hur fondväggen kommer att matcha annan inredning i rummet. Det kan till exempel vara klokt att hålla sig till färger som stämmer väl överens med de som du brukar välja för möbler, gardiner och kuddar.