Att välja städfirma

Det kommer många stunder i livet då man har behov av en städfirma. Även den som helst sköter städningen själv till vardags kommer att hamna i situationer där det behövs hjälp från en eller flera personer som verkligen är experter på städning. Men det är några saker man bör tänka på när man börjar leta efter en bra städfirma.

Jag är en person som gillar att städa. Men ibland har jag haft för mycket att göra, med jobb och annat, att jag inte hunnit med på ganska länge. Då brukar jag kontakta städfirma och boka in en hemstädning, så att det blir riktigt rent. Riktigt skönt är det att boka städningen så att den blir utförd när jag är bortrest, så att jag kommer hem till en ren och fräsch bostad. 

Städfirma

Vilken städfirma passar dig?

Om du bor i Stockholm med omnejd kan jag inte nog rekommendera Viklunds. Men jag vet att jag har läsare i hela landet, och det kan även finnas läsare i Stockholm som inte tycker att Viklunds är rätt för dem. Till er har jag samman en liten guide. 

  • Kontrollera att städfirman är godkänd för F-skatt. Annars kan du inte utnyttja RUT-avdraget. Att firman har F-skatt är också en indikation på att allt står rätt till i företaget.
  • Fråga vilka försäkringar städfirman har. Vad händer om städarna skulle ha sönder någonting hemma hos dig medan de städar? Och omvänt: vad händer om den som städar skadar sig hemma hos dig?
  • Hur hanterar städfirman nycklar och koder? Detta är kanske framför allt aktuellt om du vill att de ska städa hos dig regelbundet. Det är viktigt att nycklarna alltid är inlåsta i ett skåp när de inte används, och att de inte är märkta så att de kan knytas till din bostad. 

Faktum är att det förekommer många oegentligheter i städbranschen. Ett exempel är ägaren till en städfirma på västkusten, som hyrde ut sin lägenhet svart till två av sina anställda. Hyran som de fick betala var dessutom för hög, ansåg hyresnämnden.