Blommor och annat vid begravning

Vett och etikett kan vara svårt, och troligen är det allra svårast i samband med begravning. Det är ju, när allt kommer omkring, en mycket speciell högtid, även om ordet högtid kanske ska sättas inom citattecken.

Om någon du har en relation till nyligen har gått bort kommer du troligen att bli inbjuden till begravningen. Många begravningar är också öppna för alla som vill närvara. 

Men vill du närvara? Att gå på en begravning kan kännas nervöst, på samma sätt som att gå på ett bröllop. Kanske ställer du dig frågor som 

  • Vad tar man med sig för blommor till begravning?
  • Vad har man på sig på begravning?
  • Var i kyrkan får man sitta? Är några platser reserverade.
  • Får man gå på en begravning man inte blivit bjuden till?

Tänk på det här med begravningsblommor

Det behöver dock inte svårt. Det viktigaste att tänka på är att det är den avlidnas och de anhörigas önskemål som är viktigast. Vad andra säger är egentligen inte viktigt. Om du vet vilka blommor som var den bortgångnas favorit blir det enkelt. Du kan också fråga de anhöriga.

Blommor till begravning

Tänk också på att vissa blommor kan utlösa allergiska reaktioner. Välj därför helst blommor som inte är förknippade med allergibesvär.

Om du inte kan närvara

Om du är närstående till den avlidna kan du räkna med att vissa kommer att bli förvånade, kanske rent av chockade, om du inte är på begravningen. Många frågade sig exempelvis varför vissa danska kungligheter inte närvarade vid den norske författaren Ari Behns, tidigare gift med prinsessan Märtha Louise, begravning, vilket Svensk Damtidning skriver om. Även om du inte har någon skyldighet att berätta för kreti och pleti varför du inte närvarar kan det vara bra att vara förberedd på detta. Svenska kyrkan har en bra guide till vett och etikett vid begravning.

89 thoughts on “Blommor och annat vid begravning

Comments are closed.